На първо място е изолацията на помещенията.
Можем да го сравним с това дали ходите през зимата навън без палто.
Няма как да очаквате някаква икономичност или дори стопляне на помещенията, ако не сте се погрижили за изолацията. Така че, ако не сте - започнете първо с това, а за вида отопление се тревожете после.
Много е важно, ако още сте в строеж, да решите дали искате да положите подово водно отопление. Това отопление е НАЙ-ИКОНОМИЧНОТО от всички други варианти, особено ако сте се спрели на термопомпено отопление.
Следващият вариант по икономичност е с конвектори и последният - с радиатоори. Радиаторите най-трудно обменят топлината и затова топла вода се връща към термопомпата. А именно нейната температура е важна за високият коефициент на поезно действие - КОП от английски, или КПД на Български. Термопомпата е толкова по-икономична, колкото по-ниска е температурата, която трябва да постигне. И именно това прави ПОДОВОТО ОТОПЛЕНИЕ лидер по икономичност - неговата температура най-често е 33 градуса. На конвекторите е 45 градуса, а на радиаторите - 50 - 55 градуса.
В случай че имате възможност, естествено най-добре е да ползвате вариант с подово водно отопление.
Следващо много важно условие за икономичност е да изберете инверторен климатик - термопомпа, с мощност значително по-голяма от нужната за помещенията. Това ви гарантира че машината ще работи в ненатоварен режим, а от това силно зависи КОП-а й - работи много по-икономично, когато е ненатоварена по време на работа. Може да ви се струва неразумно да инвестирате в по-мощна машина, но след това тази инвестиция ще ви се отплати с много ниски сметки за ток.
Относно качествата на машината, ясно е че трябва да бъде възможно най-добрата от съществуващите на пазара. Именно това сме постигнали, доставяйки английски климатици в България - те са втора употреба, но на малко години и с най-високото възможно качество. Това гарантира както дългогодишната им употреба и надеждност, така и максимална икономичност. И всичко това на цена, в пъти по-ниска от тази на предлаганите сега у нас термопомпи със съмнително качество и икономичност.
Преработката която извършваме е резултат на дългогодишна практика и е довдена до съвършенство. Смеем да твърдим, че термопомпата която ние правим е по-добра от готовите произведени като термопомпи машини на пазара в България. Защитата е по-добра, както и КОП фактора на машината. Липсват и нагревателите, които обикновено се монтират в готовите термопомпи у нас с цел да гарантират топлина за сметка на джобовете на клиентите. Идеята е че така вносителя си гарантира спокойствието. А Вашите сметки за ток - те не са негов проблем ... Така е и с битовите климатици - някои модели от тях също имат нагреватели за гарантиране на топла струя - за сметка на джоба ви. В се пак сте си купили климатик, а не вентилаторна печка, нали ?
Проблемът с недостатъчното топло е всъщност проблем на мощността. Именно това споменахме по-горе - машината трябва да има по-голяма мощност от нужната, за да нямате проблем дори и в екстемно студените дни. И без нагреватели.

Надяваме се с тези съвети сме Ви помогнали.

Ако имате въпроси, свържете се с инж. Станев на телефон: 0899 19 05 72